Dane źródłowe:
DeliBakalie
Leszek Ogryzek
O produkcie:
Cebula jest jedną z najstarszych roślin, które są uprawiane przez człowieka. Znana nam jest już od ponad 5000 lat. Pochodzi z Azji Środkowej jednak dziś uprawiana jest w każdym zakątku świata, a na nasz kontynent trafiła dzięki rzymskim legionom. To właśnie im zawdzięczamy rozpowszechnienie cebuli, która znakomicie komponuje się z wieloma daniami.
W sezonie warto używać cebulę prosto z targu (lub z własnego ogródka) a poza sezonem śmiało można sięgnąć po cebulę w płatkach. Jest to nic innego jak pokrojone, świeże warzywo, które zostaje następnie poddane procesowi suszenia. Dzięki temu, zachowuje wszystkie walory i kondensuje smak. Poznaj zalety i właściwości jakie posiada cebula płatek.
Niewątpliwym atutem jest fakt, że suszone płatki cebuli to przyprawa bardzo łatwa w użyciu. Dzięki postaci suszonych płatków można ją dodać do dania prosto z opakowania unikając żmudnego procesu obierania i krojenia.
Ta forma cebuli znakomicie sprawdza się też jako dodatek do marynat, sosów czy zup. Podczas kontaktu z wodą oddaje ona bowiem najlepiej swoje walory. Należy jednak uważać podczas smażenia lub pieczenia dań z jej udziałem. Cebula w płatkach przy długiej obróbce może się spalać i gorzknieć.
Kraj pochodzenia: Indie
Sposób przechowywania:
Rekomendowana temperatura przechowywania: 2-20 ° C.