Dane źródłowe:
DeliBakalie
Leszek Ogryzek
O produkcie:
Kurkuma nazywana inaczej ostryż, szafranica lub żółcień wywodzi się z południowej Azji. Obecnie uprawiana głównie we Wschodnich Indiach, Chinach, Japonii, na Jawie i w Ameryce Środkowej. Ma postać kłącza podziemnego korzenia podobnego do imbiru. Dodawana jest do słodkich potraw nadając im charakterystyczny cierpki smak, stosowana jest również do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych. Kurkumą przyprawia się potrawki z drobiu, jasne, ostre sosy, jaja sadzone, omlety, kraby, oraz sałaty. Harmonizuje niemal z wszystkimi przyprawami kuchni orientalnej. Kurkuma to przyprawa, która nadaje potrawom wspaniały smak, aromat i piękny, żółty kolor. Ale nie każdy wie, że ma też działanie prozdrowotne. W medycynie chińskiej od wieków jest stosowana na problemy żołądkowe i jako specyfik przyśpieszający gojenie się ran.
Kraj pochodzenia: Indie
Sposób przechowywania:
Rekomendowana temperatura przechowywania: 2-20 ° C.
Cena:
250g – 9,90zł
500g – 12,80zł
1000g – 17,90zł
Darmowa wysyłka powyżej 150zł