Dane źródłowe:
Lavare-destylarnia lawendy
Anna Rząsa
,,Izop jest ziele znakomite, rzadko kto by go nie miał w swoim ogródku’’- tak w swym Herbarzu opisywał go Marcin z Urzędowa w XVI w. Hyzop lekarski jako święte ziele jest często wymieniane również w Biblii, gdzie opisywany jest jako ziele służące do liturgicznego oczyszczenia duchowego, do pokropienia domostw, obmywania osób i przedmiotów, które zetknęły się z umarłymi.
Obecnie bardziej kochana i używana jako przyprawa poprawiająca smak do potraw mdłych takich jak zupy fasolowe, kartoflanki, do serów, twarogów, pasztetów oraz mięs, do aromatyzowania win typu wermut u naszych południowych i zachodnich sąsiadów.
Hydrolat pozyskany w procesie destylacji parą wodną świeżych kwiatostanów hyzopu ceniony jest za właściwości przeciwwirusowe, immunostymulujące, tonizujące i pobudzające umysł. Polecany do przemywania cery każdego typu również tej problematycznej i z wypryskami. Aromaterapeutyczne jako mgiełka w przypadku ociężałości umysłowej, przy przeziębieniu, kaszlu, astmie i infekcjach wirusowych. Do płukania ust i gardła w przypadku zapalenia, jako okład przy stłuczeniach, ranach, egzemach i potówkach. Jako naturalny dezodorant przy nadmiernej potliwości.
Kraj pochodzenia i destylacji surowca: Polska/uprawa własna
Pojemność: 100 ml
Skład/INCI: Hyssopus officinalis Distillate Water
Nie zawiera konserwantów
Zapach: wytrawny, świeży, ziołowo-kwiatowy
Termin ważności: na spodzie opakowania, przechowuj w lodówce