Dane źródłowe:
Przedsiębiorstwo Nasienne CENTRALA NASIENNA Sp. z o.o.
Centrala Nasienna
Ten olej zbija "zły cholesterol"
Olej produkowany z nasion słonecznika poddawanego tłoczeniu na zimno do uzyskiwania biologicznie wartościowego oleju. Wyróżnia go wysoka zawartość witaminy E, wspomagającej układ odpornościowy oraz neutralizującej wolne rodniki przyczyniające się do procesów starzenia. Olej słonecznikowy zawiera również wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na pracę układu krążenia oraz wspomagają pracę serca. Stosowane w zbilansowanej i zróżnicowanej diecie, mogą obniżyć zachorowalność na miażdżycę oraz pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Olej słonecznikowy posiada wartości prozdrowotne – kluczem jest tu tzw. ssanie oleju (to metoda oczyszczania organizmu z toksyn, której twórcą jest prof. Michał Tombak).
Ze względu na łagodny smak, lekko żółtawą barwę i wysoką biologiczna wartość polecany do spożycia w stanie surowym do: kasz, makaronów, sałatek, dipów, sosów, past serowych, surówek z kapusty kiszonej.
Olej słonecznikowy ma bardzo korzystny wpływ na organizm człowieka, może m.in.: obniżyć poziom cholesterolu (obecność witaminy E), wspomaga układ odpornościowy, korzystnie wpływa na naskórek, paznokcie, włosy (nawilża skórę, zmiękcza naskórek, pomaga zwalczyć białe plamy na płytce paznokcia).
Dostępne pojemności:
250ml – 11 zł
500ml – 13 zł
1000ml – 21 zł