Dane źródłowe:
Karol Młynarski
Opis:
Główne związki czynne: Flawonoidy, kwasy organiczne, alantoina, cholina, sole mineralne (w tym rozpuszczalna krzemionka).
Działanie:
Wyciągi ze strąków fasoli mają działanie moczopędne, mogą być używane w leczeniu obrzęków, chorobach nerek ze zmniejszonym wydalaniem moczu, kamicy moczowej, zwłaszcza fosforanowej. Obniżają one także poziom cukru we krwi, co może być wykorzystane w leczeniu cukrzycy, zwłaszcza w początkowych okresach choroby. Strąki fasoli mogą z powodzeniem uzupełniać inne leki przeciwcukrzycowe, a z czasem doprowadzić do zmniejszenia dawek tych leków. Niektórzy porównują siłę działania 1 filiżanki naparu z surowca z 3 jednostkami insuliny. Zastrzec należy, że decyzje o zmianach w leczeniu cukrzycy trzeba wpierw uzgadniać z lekarzem.
Zastosowanie:
(1 łyżkę stołową rozdrobnionego suszu zalać 1 szklanką wrzątku i gotować pod przykryciem 5 – 7 minut, przecedzić, pić 3 razy dziennie po 1 szklance)