Dane źródłowe:
Anmar Piekarnia – Tradycyjne pieczywo i wędliny
Anna Kałamarz
Domowy chleb ze słonecznikiem
Chleb słonecznikowy – 100% żytni – na zakwasie bez drożdży i bez dodatku mąki pszennej z dużą ilością ziaren słonecznika. Pieczony w foremkach w piecach opalanych drewnem. Polecany dla osób które nie tolerują glutenu w dużej ilości. Jest bardzo syty, wilgotny, długo się przechowuje. Nie kruszy się w trakcie krojenia.
Skład chleba słonecznikowego
Skład: mąka żytnia – 70%, mąka żytnia razowa – 30%, zakwas żytni, ziarna słonecznika, woda , sól. Waga – 0,8 g
Wartości odżywcze: Wartość energetyczna – 239,79 kcal/100g 1010,39 kJ/100g
Tłuszcz – 4,59 g/100g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,48 g/100g
Azot – 0,92 g/100g
Białko – 5,74 g/100g
Woda – 40,84 g/100g
Sucha masa – 59,16 g/100g
Popiół ogólny – 1,97 g/100g
Węglowodany przyswajalne – 40,90 g/100g w tym cukry – 2,92 g/100g
Błonnik pokarmowy – 5,96 g/100g
Chlorek sodu – 1,35 g/100g
Więcej informacji na stronie sklepu internetowego: https://sklepanmar.pl/