Dane źródłowe:
Leszczynowy Gaj
Barbara Freygant
– Olej z Lnianki- (rydzowy)
Olej z lnicznika siewnego tłoczony metodą na zimno, zwany potocznie olejem rydzowym.
Dzięki wysokiej zawartości kwasów omega-3 ( ok 45%) olej stosowany w diecie może spokojnie zastępować olej z ryb.
Nasiona lnianki tłoczymy w temperaturze nie przekraczającej 45 stopni C. Olej po wytłoczeniu nie jest poddawany rafinacji lub filtracji. Surowiec użyty w produkcji jest pochodzenia polskiego.
Aby olej rydzowy zawsze trafiał do rąk klienta świeży, potrzebujemy do 2 dni na realizacje zamówienia. Nie magazynujemy tego produktu, również nie tłoczymy na zapas.
Zalety regularnego stosowania oleju rydzowego:
– kwasy tłuszczowe NNKT pomagają zadbać o zdrowy rozwój mózgu, układu nerwowego i wzroku
– pomocny w uregulowaniu cholesterolu,
– pomaga utrzymać zdrowe ciśnienie i krążenie krwi,
– stosowany jako kosmetyk, dzięki witaminie E opóźnia proces starzenia
Przykładowe zastosowanie oleju rydzowego:
– jako smarowidło do pieczywa (zdrowsze niż masło),
– dodatek do sałatek, warzyw gotowanych na parze, także do mięs i potraw na zimno,
– na bazie oleju rydzowego powstaje różnego rodzaju kosmetyków i środków pielęgnacyjnych
Przechowywać w lodówce, nie wystawiać na działanie promieni słonecznych.
Po terminie ważności, 3 miesięcy, nie należy spożywać.