Dane źródłowe:
Leszczynowy Gaj
Barbara Freygant
– Olej Lniany –
Wysokolinolenowy olej tłoczony metodą na zimno, z polskich nasion lnu złocistego.
Doskonały do diety budwigowej i codziennego użytku w kuchni oraz jako naturalny kosmetyk.
Nasiona lnu złocistego z naszych żyznych kujawskich ziem, tłoczymy w temperaturze nie wyższej niż 44 stopnie C. Gotowego oleju nie filtrujemy ani nie rafinujemy. Nie używamy również dodatków chemicznych oraz konserwantów. Olej rozlewamy w szklane butelki ciemnego koloru i wysyłamy do klienta.
Aby olej lniany zawsze trafiał do rąk klienta świeży, potrzebujemy do 2 dni na realizacje zamówienia. Nie magazynujemy tego produktu, również nie tłoczymy na zapas.
Zalety regularnego stosowania oleju lnianego wysokolinolenowego:
– pomocny w uregulowaniu cholesterolu,
– pomaga utrzymać zdrowe ciśnienie i krążenie krwi,
– wspomaga układ nerwowy,
– reguluje układ hormonalny,
– wzmacnia układ pokarmowy,
– regeneruje skórę i włosy
– jest wspaniałym tłuszczem do prawidłowego i zdrowego żywienia
Przykładowe zastosowanie oleju lnianego:
– jako smarowidło do pieczywa (zdrowsze niż masło),
– dodatek do sałatek, warzyw gotowanych na parze, także do mięs i potraw na zimno,
– dodatek do diety dr. Budwig, zmieszanym z serem podawanym z warzywami i owocami,
Olej lniany produkowany przez nas należy spożyć w ciągu 5 tygodni od otwarcia.
Przechowywać w lodówce, nie wystawiać na działanie promieni słonecznych.
Po terminie ważności, 3 miesięcy, nie należy spożywać.
Według dr. Budwig- Olej lniany to prawdziwa moc w walce z artretyzmem, zawałem serca i rakiem.