Dane źródłowe:
Anmar Piekarnia – Tradycyjne pieczywo i wędliny
Anna Kałamarz
Staropolski chleb sanacyjny – chleb żytni wiejski na zakwasie bez drożdży. Pieczony w piecach z cegły szamotowej opalanych drewnem na liściu kapusty. Chleb według starodawnej receptury niegdyś pieczony w wiejskich gospodarstwach domowych. Z prostych składników: mąka żytnia, zakwas żytni, woda, sól. Długo się przechowuje. Im starszy tym lepszy. Chleb prawdziwie wiejski bez polepszaczy i bez drożdży. Jest sprzedawany w całości, w połówkach lub na ćwiartki. Skórka lekko rozerwana a dolna lekko przypieczona z odciskiem liścia kapusty. Miękisz elastyczny o równomiernej porowatości o bardzo dobrej krajalności.
Skład: Mąka żytnia – 70%, zakwas, mąka pszenna, woda, płatki ziemniaczane, maślanka – sezonowo, kminek, sól. Waga chleba – 3,00 kg
Cena:
- 1 cały – 44,00 zł
- 1/2 pół – 28,00 zł
- 1/4 ćwiartka – 20,00 zł
Wartości odżywcze w 100 g produktu: Wartość energetyczna- 257,97kcal/100g
Tłuszcz – 1,07g/100g w tym kwasy tłuszczowe nasycone-1,07 g/100g
Azot – 0,93g/100g
Białko – 5,83g/100g
Woda – 35,45g/100g
Sucha masa – 67,55g/100g
Popiół ogólny – 2,00g/100g
Węglowodany przyswajalne – 53,86g/100g w tym cukry – 1,35g/100g
Błonnik pokarmowy – 4,79g/100g
Chlorek sodu – 1,52g/100g
Więcej informacji na stronie sklepu internetowego: https://sklepanmar.pl/