Dane źródłowe:
Anmar Piekarnia – Tradycyjne pieczywo i wędliny
Anna Kałamarz
Chleb ziarnisty na zakwasie
Chlebek ziarnisty – ciasto na zakwasie bez drożdży z przewagą mąki żytniej z dodatkiem ziaren – nasion (siemię lniane czarnuszka, słonecznik, płatki żytnie, sezam) Pieczony na liściu kapusty w piecach opalanych drewnem. Bardzo dobrze smakuje zarówno z masłem, serem jak i wędliną.
Wartości odżywcze chleba z ziarnami
Skład: mąka żytnia – 70% zakwas żytni, mąka pszenna, woda, maślanka – sezonowo, płatki ziemniaczane, ziarna, kminek, sól. Może długo leżakować. Waga 0,8 kg
Wartości odżywcze: Wartość energetyczna – 261,91 kcal/100g 1110,11 kJ/100g
Tłuszcz – 1,95 g/100g w tym kwasy tłuszczowe nasycone-0,31 g/100g
Azot – 1,06 g/100g
Białko – 6,63 g/100g
Woda – 34,58 g/100g
Sucha masa – 65,42 g/100g
Popiół ogólny – 1,81 g/100g
Węglowodany przyswajalne – 53,89 g/100g w tym cukry – 2,62 g/100g
Błonnik pokarmowy – 1,14 g/100g
Chlorek sodu -1,29 g/100g
Więcej informacji na stronie sklepu internetowego: https://sklepanmar.pl/